Geen regelgevende beoordeling organische acyclische carbonaten!

Geen regelgevende beoordeling organische acyclische carbonaten!

Foto:  PxHere

Geen regelgevende beoordeling organische acyclische carbonaten!Regelgevende beoordeling voor organische acyclische carbonaten: ECHA bevestigt dat er geen onmiddellijk EU-risicobeheer nodig is.

Het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) heeft geconcludeerd dat er momenteel geen behoefte is aan onmiddellijke EU-brede regelgevende risicobeheersmaatregelen voor het merendeel van de organische acyclische carbonaten, zoals blijkt uit een recente beoordeling. Deze verbindingen, die in verschillende industrieën worden gebruikt, waaronder schoonmaakproducten en cosmetica, brengen lage tot matige gezondheids- en milieurisico’s met zich mee, op voorwaarde dat de huidige veiligheidsmaatregelen worden gehandhaafd.

3 redenen om voor Siam software te kiezen

Overzicht van organische acyclische carbonaten

De organische acyclische carbonatengroep bestaat uit 18 stoffen die worden gekenmerkt door een carbonaatgroep gebonden aan verschillende alkylketens. Deze verbindingen worden veel gebruikt in producten zoals cosmetica, smeermiddelen, verven en zelfs farmaceutische preparaten. Hun primaire toepassingen strekken zich uit tot industriële en consumentenproducten, variërend van wasoplossingen tot gewasbeschermingsmiddelen.

 

Regelgevende bevindingen

Bij de beoordeling van ECHA is voornamelijk gebruik gemaakt van gegevens uit REACH-registratiedossiers. Het rapport benadrukte dat, hoewel sommige van deze stoffen gevaren met zich meebrengen zoals huidsensibilisatie of aquatische toxiciteit, de meeste een minimaal risico voor de menselijke gezondheid of het milieu opleveren. Deze bevinding leidde tot de conclusie dat er geen onmiddellijke regelgevende maatregelen op EU-niveau nodig zijn. Er worden echter continue monitoring en classificatie-updates voorgesteld om naleving en veiligheid op de werkplek te garanderen.

 

Belangrijkste risico’s en voorgestelde acties
  • Gevaren voor de menselijke gezondheid: Sommige verbindingen in deze groep, zoals dibutylcarbonaat (EC 208-816-0) en cis-hex-3-en-1-ylmethylcarbonaat (EC 266-797-4), hebben potentiële huidsensibilisering laten zien risico’s. Desondanks werden voor de meeste stoffen geen significante gevaren geïdentificeerd. De huidige veiligheidsmaatregelen op de werkplek en de juiste productetikettering worden voldoende geacht om deze risico’s te beheersen.
  • Milieueffecten: Stoffen als difenylcarbonaat (EC 203-005-8) zijn gemarkeerd vanwege aquatische toxiciteit, maar er wordt verwacht dat bedrijven zich houden aan zelfclassificatie en de noodzakelijke risicobeheerprotocollen om de gevolgen voor het milieu te beperken. ECHA raadt aan geen verdere onmiddellijke actie te ondernemen, tenzij er nieuwe gevarengegevens beschikbaar komen.

 

Gebruik in verschillende industrieën

Deze carbonaten komen veel voor in zowel industriële als consumentenproducten, met toepassingen die uiteenlopen van verven, coatings en schoonmaakproducten tot geurstoffen. Industrieel gebruik omvat rollen als oplosmiddelen, tussenproducten en elektrolyten bij de productie van batterijen. Het wijdverbreide karakter van deze producten rechtvaardigt een zorgvuldige afweging van toekomstige regelgeving.

 

De toekomst

Uit de laatste regelgevingsbeoordeling van ECHA voor organische acyclische carbonaten blijkt dat de bestaande veiligheidsmaatregelen in industrieën en consumentenproducten grotendeels effectief zijn. Er worden geen onmiddellijke EU-brede risicobeheersmaatregelen nodig geacht, maar verdere evaluaties zullen worden uitgevoerd zodra er nieuwe gegevens naar voren komen. Dit biedt bedrijven de mogelijkheid om hun veiligheidspraktijken te blijven verfijnen zonder met nieuwe regelgevende lasten te worden geconfronteerd.

 

Bron: ECHA
Lees ook: Groen licht voor urgente chroomtoepassingen in de ruimtevaart

 

Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!