Rol voor ECHA bij ondersteuning richtlijn industriële emissies

Rol voor ECHA bij ondersteuning richtlijn industriële emissies

Foto: PxHere

Rol voor ECHA bij ondersteuning richtlijn industriële emissiesDe gegevens en het deskundige advies van het Agentschap over chemicaliën zullen worden gebruikt ter ondersteuning van de regulering van industriële emissies in de EU.

5 augustus 2024. De herziene richtlijn industriële emissies (IED) reguleert de emissies van industriële installaties en omvat nieuwe taken voor het Europees Agentschap voor chemische stoffen. Met behulp van de informatie uit zijn databases stelt ECHA lijsten op van gevaarlijke stoffen die mogelijk in de relevante industriële sectoren worden gebruikt, extraheert stofgerelateerde informatie, karakteriseert het gebruik van die stoffen per sector en biedt deskundige ondersteuning op het gebied van het beheer van chemische stoffen.

3 redenen om voor Siam software te kiezen

Uitwisseling informatie

ECHA zal deelnemen aan de uitwisseling van informatie om referentiedocumenten voor de beste beschikbare technieken (BAT), BREF’s, op te stellen, te beoordelen en bij te werken. Dit staat bekend als het Sevilla-proces en wordt gebruikt voor het stellen van vergunningsvoorwaarden voor de industrie.

 

Resultaat van meerjarige samenwerking

De formele deelname van ECHA aan het proces van Sevilla is het resultaat van meerjarige samenwerking met het Europees Bureau voor Onderzoek naar Industriële Transformatie en Emissies (EU-BRITE). Onderdeel van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC) van de Commissie en het directoraat-generaal Milieu van de Commissie. De door het Agentschap verstrekte informatie en advies zijn gebruikt voor de BREF-herzieningsprocessen en hebben het potentieel om de synergieën tussen de IED en de REACH-verordening te verbeteren.

 

Bescherming menselijke gezondheid en milieu

Directeur Prioritering en Integratie van ECHA Ofelia Bercaru: ‘ECHA’s gegevens en expertise op het gebied van chemicaliën zullen bijdragen aan het verminderen van industriële emissies en het beschermen van de menselijke gezondheid en het milieu. We kijken uit naar de versterkte samenwerking met de Europese Commissie en de betrokken belanghebbenden.’

 

Achtergrond

De richtlijn industriële emissies heeft tot doel de menselijke gezondheid en het milieu te beschermen door de schadelijke industriële emissies in de hele EU te verminderen, de productie van afval te voorkomen, de hulpbronnenefficiëntie te verbeteren en de circulaire economie en het koolstofvrij maken te bevorderen. De herziene richtlijn industriële emissies is op 4 augustus 2024 in werking getreden.

 

Verdere informatie

Bron: ECHA
Lees ook: Europese Commissie dringt aan op uitbreiding chemische verbod op medische verpakkingen

Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!