Vanwege de lopende ECHA-beperkingsprocedure ten aanzien van PFAS is onderzocht of de als PFAS geclassificeerde fluorpolymeren onder standaard verbrandingsomstandigheden volledig worden gemineraliseerd zonder de vorming van PFAS met korte of lange keten.
Toepassingen fluorkunststoffen
Fluorkunststoffen worden wereldwijd in veel toepassingen gebruikt. Van energieopwekking tot elektrische auto’s, van de productie van halfgeleiders tot de luchtvaartindustrie. Vanwege hun superieure eigenschappen leveren ze ook een waardevolle bijdrage aan het bereiken van de milieu- en klimaatbeschermingsdoelstellingen van de EU Green Deal. Eén van de belangrijkste van de vele karakteristieke eigenschappen van fluorkunststoffen is hun hittebestendigheid.
Antwoord op de hamvraag
Hoewel fluorpolymeren volgens de veiligheidscriteria van de OESO de gezondheidsveilige status van Polymers of Low Concern (PLC) hebben, blijft de vraag wat er gebeurt met industrieel afval en afgedankte producten die fluorkunststoffen bevatten als ze worden verbrand? Er bestond bezorgdheid dat bij het recyclingproces PFAS met korte of lange keten vrij zou kunnen komen die niet aan de OESO-criteria voldoen. Uit een nieuw onderzoek van onder meer het KIT is nu gebleken dat de verbranding van fluorpolymeren in gewone huisvuilverbrandingsinstallaties in de EU (dat wil zeggen bij 860°C / 2 sec verblijftijd) veilig is. Aan de andere kant brengen hogere temperaturen in industriële afvalverbrandingsinstallaties (1095°C) geen relevant voordeel met zich mee.
Bij verbranding komen vrijwel geen giftige PFAS vrij
Het doel van het onderzoek was om te onderzoeken in hoeverre fluorpolymeren volledig gemineraliseerd zijn onder de standaardomstandigheden van energieterugwinning. Er werd een representatief monster gebruikt van de fluorpolymeren die ongeveer 80 procent van de commerciële fluorpolymeertoepassingen in Europa uitmaken. De experimentele opzet op pilotschaal was representatief voor de omstandigheden voor energieterugwinning uit stedelijk en industrieel afval en uit gevaarlijk afval in Europa. Een blik op de statistische analyse van de resultaten bevestigt dat er geen tot verwaarloosbare hoeveelheden PFAS in de verbrandingsproducten worden gedetecteerd, wat betekent dat volledige mineralisatie van fluorpolymeren heeft plaatsgevonden. ‘De studie is verder een duidelijk bewijs dat fluorpolymeren veilig zijn. Het valt nog te hopen dat de verantwoordelijke autoriteiten en de leden van de wetenschappelijke comités van ECHA deze kwestie zullen onderkennen en er verstandige conclusies uit zullen trekken’, aldus de woordvoerder van de Fluoropolymer Group bij pro-K, dr. Michael Schlipf.
Resultaten gelijktijdig onderzoek
De resultaten verschijnen relatief gelijktijdig met een onderzoek van Fraunhofer IWM getiteld ‘Replacement of Polymeric PFAS in Industrial Applications with Harsh Environments’. De auteurs van het onderzoek concludeerden dat een volledige vervanging van PFAS in de afdichtingsindustrie momenteel niet mogelijk is zonder aanzienlijke verliezen in materiaaleigenschappen, prestaties en levensduur van het product te accepteren. Dit is ook de reden waarom de Fraunhofer-onderzoekers pleitten voor een gedifferentieerde, op feiten gebaseerde aanpak voor het reguleren van de PFAS-klasse van stoffen, die momenteel wordt gepromoot door het European Chemicals Agency (ECHA) en fluorpolymeren omvat.
Bron: CHEManager
Lees ook: Geen regelgevende beoordeling organische acyclische carbonaten!
Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!