ECHA onderzoekt nieuwe testmethode die mogelijk testen met vissen vervangt – Het Agentschap heeft het Fraunhofer Instituut opdracht gegeven om een mogelijke alternatieve methode te onderzoeken voor de huidige tests op aquatische toxiciteit van chemicaliën waarbij vis wordt gebruikt.
13 november 2024 – Het project onderzoekt of de Fish Embryo Toxicity (FET)-test, een van de meest populaire alternatieven voor het testen op acute toxiciteit, kan worden beschouwd als een geldig alternatief voor het testen van chronische vistoxiciteit, indien uitgebreid met transcriptomics-metingen.
Ecotoxicologische beoordelingen
Bij ecotoxicologische beoordelingen worden vissen gebruikt om de toxiciteit van chemische stoffen in het aquatisch milieu op korte en lange termijn te beoordelen. Bovendien zijn vissen belangrijke modellen voor het evalueren van vormen van toxicologische werking, zoals hormoonontregelende effecten in het milieu.
Interview
Voor meer informatie over het raamcontract kunt u luisteren naar het interview met Sylvia Escher van het Fraunhofer Instituut en Tomasz Sobanski van het team Alternatieve Methoden van ECHA. Ze bespreken prioriteiten en aankomend onderzoek om proefdiervrije testmethoden te bevorderen die de chemische veiligheid garanderen en voldoen aan de wettelijke vereisten door middel van ons werk om de wetenschap, kennis en samenwerking te verbeteren.
Afschaffen dierproeven
Er bestaat een politieke en sociale druk op de Europese toezichthouders om dierproeven bij de gevarenbeoordeling van chemische stoffen geleidelijk af te schaffen. ECHA neemt actief deel aan dit werk door samen te werken met belanghebbenden, evenementen te organiseren en bijvoorbeeld nieuwe aanpakmethoden (NAM’s) te ontwikkelen met contractanten.
Nadelige effecten veroorzaakt door chemicaliën
Verbeterde FET maakt gebruik van het feit dat nadelige effecten veroorzaakt door chemicaliën kunnen een voorbode zijn van veranderingen in genexpressie. Deze veranderingen kunnen mogelijk worden gedetecteerd met behulp van transcriptomische methoden.
Informatie over toxicologische werking
Naast het afleiden van de effectdosis uit moleculaire gegevens bij vissen, zou deze aanpak mogelijk informatie kunnen verschaffen over de wijze van toxicologische werking. Daarom zou het potentieel ook kunnen worden gebruikt om hormoonontregeling of andere problemen aan te pakken die gebaseerd zijn op bekende toxiciteitsmechanismen.
Status van uitzondering visembryo’s
Visembryo’s vallen niet onder de beschermde levensfase onder de dierenwelzijnsregelgeving van de EU en daarom kan de Fish Embryo Toxicity-test worden beschouwd als een NAM die wordt gebruikt bij de wettelijke gevarenbeoordeling.
Verdere informatie
- Gerelateerde inkoopbestanden
- Onderzoek om de bescherming van onze gezondheid en het milieu te verbeteren
- ECHA’s nieuwe aanpak methodologieën workshop 2023: Naar een diervrij regelgevingssysteem voor industriële chemicaliën
Bron: ECHA
Lees ook: ECHA voegt één gevaarlijke chemische stof toe aan de kandidatenlijst
Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!