In 2021 is het ECHA doorgegaan met het in kaart brengen van geregistreerde stoffen om te bepalen voor welke stoffen gegevens over risicobeheer of verdere gevarenbeoordeling nodig zijn. 250 chemische stoffen met een hoog volume die in het chemische universum niet waren ingedeeld in een reguleringspool, werden geëvalueerd. Dan blijven er nog ongeveer 1 300 over waarvoor de noodzaak van regelgeving nog moet worden beoordeeld. Met deze vooruitgang liggen we op schema om tegen 2027 alle geregistreerde stoffen te evalueren.
Daarnaast zijn ongeveer 530 stoffen in kleinere productievolumes (1-100 ton per jaar) geëvalueerd. Samen zullen deze acties ons dichter brengen bij een beter inzicht in de regelgevingsbehoeften voor alle stoffen die tegen 2027 in hoeveelheden van meer dan 1 ton zijn geregistreerd.
Invoering van een nieuwe classificatie
Met de “Beoordeling van de behoeften aan regelgeving” is een nieuwe indeling ingevoerd, waaruit blijkt welke stoffen aan een groepsbeoordeling worden onderworpen. In 2021 heeft het ECHA 1 900 stoffen beoordeeld en gerangschikt volgens de behoefte aan regelgeving. Het resultaat was dat er 300 werden aangewezen als kandidaten voor verder risicobeheer in de EU. Voor ongeveer 800 stoffen moeten verdere gegevens worden verzameld om het gevaar ervan te bevestigen voordat regelgevende maatregelen kunnen worden genomen. Voor de overige 800 is momenteel geen verdere actie vereist.
Inzicht in de beoordelingen
ECHA heeft in december 2021 de eerste reeks groepsbeoordelingen gepubliceerd. Groepsbeoordelingen kunnen bedrijven helpen te anticiperen op de maatregelen die regelgevers van plan zijn te nemen en strategieën voor te bereiden om schadelijke chemische stoffen te vervangen door veiliger alternatieven. Als u wilt weten in welke groepen uw stoffen zijn ingedeeld, kunt u een volledige lijst downloaden op de ECHA-website.
Het jaarverslag over de geïntegreerde regelgevingsstrategie van het ECHA, dat later dit jaar wordt gepubliceerd, zal een grondige analyse bevatten van de in kaart gebrachte en voorgestelde regelgevingsmaatregelen.
Het chemische universum in kaart brengen
Het in kaart brengen van geregistreerde stoffen, ook wel het chemische universum genoemd, helpt de lidstaten en de EU-autoriteiten om zich te concentreren op potentieel zorgwekkende stoffen en passende regelgevingsmaatregelen vast te stellen. Door de werkzaamheden van de autoriteiten en de vooruitgang bij de regulering van chemische stoffen in de EU in kaart te brengen, ontstaat transparantie.
Dit maakt het gemakkelijker om aanstaande regelgevingsmaatregelen te voorspellen en stelt bedrijven in staat zich op tijd voor te bereiden.
Verdere informatie
- Universum van geregistreerde stoffen – download de Excel-lijst van stoffen
- Lijst van stoffen waarvoor de beoordeling voltooid of aan de gang is
- Hoe werkt het in kaart brengen van het chemische universum?
- Zorgwekkende stoffen beheren – de geïntegreerde regelgevingsstrategie van het ECHA
- Eerste beoordelingen van de regelgevingsbehoeften voor groepen van stoffen
- Podcast – Groepsbeoordeling van chemische stoffen: sneller optreden tegen schadelijke chemische stoffen)
Bron: ECHA
Lees ook: Voorstel EU-breed verbod op ‘Forever Chemicals’ in blusschuim!
Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!