Nieuwe route voor biobased acrylaten!

Foto’s: AI gegenereerd
Acrylaten behoren tot de belangrijkste precursors in de verf- en coatingsindustrie, maar tot nu toe zijn ze voornamelijk afkomstig uit fossiele bronnen. Een onderzoeksteam onder leiding van Maja Gabrič en Miha Grilc presenteert nu een nieuwe manier om acrylzuur en methylacrylaat te produceren op basis van bioglycerine, zonder het gebruik van gevaarlijk waterstofgas.
Kern van het proces
De kern van het proces is Re/C-katalyse met methanol als reactiemedium. Bij een temperatuur van 150 °C en onder een stikstofatmosfeer werden gecombineerde opbrengsten van de doelproducten tot 65% bereikt binnen 72 uur. Het proces is gebaseerd op deoxydehydratie (DODH), wat tot nu toe grotendeels alleen in een waterstofatmosfeer is gerealiseerd.
Overdraagbaar naar andere alcoholen
Het is interessant om op te merken dat als de reactie wordt uitgevoerd onder 5 bar waterstof en bij 180 °C, de reactiesnelheid aanzienlijk met een factor twintig toeneemt. Meer dan 90% DODH-producten kunnen dan binnen slechts 10 uur worden gegenereerd. Desalniettemin ligt de focus van het onderzoek duidelijk op de H₂-vrije variant, omdat deze de risico’s van de omgang met samengeperste gassen vermijdt en beter past binnen de industriële normen voor duurzame productie.
Ander voordeel
Een ander voordeel is dat het proces eenvoudig kan worden overgedragen naar andere alcoholen. Dit betekent dat verschillende alkylacrylaten kunnen worden gesynthetiseerd – een belangrijke stap naar flexibele, duurzame grondstofbronnen voor de polymeer- en coatingsindustrie.
Leestip over Acrylharsen
Ontdek de veelzijdigheid en toepassingen van acrylharsen in coatingformuleringen. Dit boek behandelt de chemie van acryl, polymerisatietechnieken, formuleringsstrategieën en prestatiekenmerken. Ontdek hoe acrylharsen bijdragen aan de duurzaamheid, weersbestendigheid en esthetische eigenschappen van coatings.
Bron: European Coatings
Lees ook: Instemming Enforcement Forum met reikwijdte van controles komend handhavingsproject
Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!