Nieuwe farmaceutische IUCLID datasets ondersteunen alternatieven voor dierproeven
De nieuwe datasets bieden robuuste farmaceutische informatie voor industrie en onderzoek in een gestructureerd formaat. Ze ondersteunen de toxiciteitsbeoordeling van structureel vergelijkbare chemicaliën met als doel de behoefte aan dierproeven te verminderen.
Voorspellende modellen
Ze kunnen ook worden gebruikt om voorspellende modellen te ontwikkelen en om correlaties te analyseren op basis van dier- en mensgegevens. Gebruikers kunnen de relevantie van diermodellen voor mensen beoordelen door resultaten van dierproeven te vergelijken met effecten bij mensen.
Vermindering behoefte dierproeven
ECHA directeur Prioritering en Integratie Ofelia Bercaru hierover: ‘We verwelkomen de datasets als een volgende stap om beschikbare gegevens over chemicaliën te combineren en te beoordelen. De gegevens zullen nuttig zijn voor het ontwikkelen van read-across of op bewijskracht gebaseerde benaderingen en ondersteunen onze versterkte prioriteit om de behoefte aan dierproeven te verminderen.’
Opbouw datasets
De datasets zijn opgebouwd door gegevens over dieren en mensen te extraheren uit bestanden die zijn aangeleverd door de Amerikaanse Food and Drug Administration. Deze omvatten onderzoeken met betrekking tot carcinogeniteit en toxiciteit bij herhaalde dosering, ontwikkelings- en reproductietoxiciteit. Ze hebben ook informatie over de effecten die medicijnen hebben op mensen, ontleend aan standaard productetiketten van goedgekeurde medicijnen.
Verdere ontwikkelingen in 2023
Later in 2023 zijn er in totaal 530 datasets voor geneesmiddelen beschikbaar. In die periode zal ook een wetenschappelijk artikel worden gepubliceerd om hun ontwikkeling en architectuur toe te lichten.
Verdere informatie
- De IUCLID-datasets over geneesmiddelen
- IUCLID-tool (International Uniform Chemical Information Database)
Bron: ECHA
Lees ook: ECHA wil evaluatie potentieel risicovolle cosmetische stoffen voor CoRAP 2023 tot 2025
Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!
Trackbacks/Pingbacks