EU-regelgeving verbiedt tatoeage-inkt vanaf januariDe naald zoemt, de pijn iriteert en aan het eind straalt een oogverblindende kleurrijke vogel uit de vers getatoeëerde huid. Tatoeages en de mensen die ze dragen zijn niet langer ongebruikelijk. Of het nu gaat om eenvoudige symbolen of slogans in de klassieke zwart-grijze stijl, dat wil zeggen alleen in zwart, of kleurrijke motieven die op en neer dansen in het kleurenpalet. Vanaf januari kan het echter in veel tattoo-studio’s behoorlijk kleurloos worden.

De verordening van het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) van de Europese Unie van 14 december 2020 bepaalt dat verschillende tatoeage-inkten vanaf 5 januari 2022 verboden moeten worden. De reden: sommige ingrediënten in de inkten en chemicaliën die bij het tatoeëren worden gebruikt, kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.

EU-regelgeving verbiedt tatoeage-inkt vanaf januari

Restricties conserverings- en bindmiddelen

Volgens deze richtlijn mogen sommige essentiële componenten zoals bepaalde conserveringsmiddelen of bindmiddelen slechts in zeer beperkte mate in de verven aanwezig zijn. De grenswaarden zijn echter zo laag, dat de stoffen bijna volledig worden geëlimineerd. Dit is van invloed op bijna alle tattoo-kleuren, afgezien van een paar zwart-witte tinten.

 

Weinig tijd voor ontwikkeling nieuwe kleuren

Verschillende producenten van tatoeage-inkten hebben al aangekondigd dat ze werken aan REACH-conforme inkten. Maar dat is niet bijzonder eenvoudig: de verordening is in december 2020 aangenomen en zal in januari 2022 van kracht worden. De ontwikkelaars hadden nauwelijks meer dan een jaar om nieuwe kleuren te testen.

 

Feelfarbig

Op de website van het tattoo-magazine ‘Feelfarbig‘ staat: ‘Omdat de nieuw geformuleerde kleuren al tientallen jaren niet meer worden gebruikt, is het op dit moment moeilijk om de gebruikelijke kwaliteit en duurzaamheid te garanderen.’

 

Kritiek vanuit de tattoo-scène

Bovendien willen ze zich verdedigen tegen de EU-besluiten. De scène bekritiseert het feit dat de grenswaarden zijn vastgesteld, hoewel er een gebrek is aan wetenschappelijke gegevens. “Het is zelfs niet eens bekend hoeveel van de gebruikte tatoeage-inkt uiteindelijk in het lichaam achterblijft en mogelijk gedurende lange tijd schade kan veroorzaken”, zegt de website van het tijdschrift.

 

Effecten op consumenten nog volledig onduidelijk

Heeft de verordening ook gevolgen voor consumenten? Timo Leßmöllmann van ‘Feelfarbig’ zegt: ‘Helaas is daar geen antwoord op, want de mogelijkheid om vanaf januari te tatoeëren hangt volledig af van de artiest, de motiefkleuren en het verdere verloop van de petitie “Save the pigments”.’

 

Effect op de markt

Uiteindelijk wordt elke tattoo-artiest geconfronteerd met de vraag hoe met de situatie om te gaan. Wie alleen de klassieke zwarte tattoo kleur gebruikt zal minder problemen hebben dan mensen die vooral kleurrijke tattoos zetten.

 

Petitie ‘Safe the pigments’

De petitie ‘Save the Pigments‘ is ingediend bij het Europees Parlement en roept op tot het verkrijgen van de kleurpigmenten Blauw 15:3 en Groen 7. Ze worden gebruikt in de meeste tatoeage-inkten en vallen ook onder de REACH-verordening. Het verbod op de twee pigmenten zal naar verwachting echter pas op 4 januari 2023 in werking treden.

Foto: Darkmoon_Art via Pixabay

Bron: Kölner Stadt Anzeiger
Lees ook: Ontwerpadvies en blootstellingsprotocol open voor openbare raadpleging ftalaten

Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!