Europees Parlement is tegen meer schadelijk lood in PVC
Het Europees Parlement heeft een voorstel van de Europese Commissie geblokkeerd dat meer lood in gerecycleerd PVC zou hebben toegelaten.
Het Europees Parlement heeft een stuk wetgeving van de Europese Commissie geblokkeerd dat waarschijnlijk tot schadelijker lood in PVC-producten zou hebben geleid. Het voorstel van Brussel druist in tegen de doelstelling om “een hoog niveau van bescherming van de menselijke gezondheid en het milieu te waarborgen”, aldus de leden van het Europees Parlement op woensdag, en legt uit waarom. Het voorstel werd met 394 stemmen voor en 241 stemmen tegen, bij 13 onthoudingen, goedgekeurd.
Verzet tegen voorgestelde uitzonderingen
De leden van het Europees Parlement hebben zich verzet tegen twee voorgestelde uitzonderingen op de recycling van PVC. Tot nu toe kan PVC alleen worden gerecycled als het loodgehalte niet hoger is dan 0,1%. De Commissie had voorgesteld deze grenswaarde te verhogen tot twee procent voor hard PVC en één procent voor soepel PVC. De Brusselse overheid gaf als reden aan dat ze het recyclagequotum wilde verhogen.
Recycling mag de consument niet belasten met schadelijke stoffen
Het Parlement heeft nu benadrukt dat recycling geen reden is om gevaarlijke stoffen te blijven gebruiken. De afwijkingen zouden ´2500 tot 10.000 ton lood terug op de markt brengen via teruggewonnen PVC´ en zouden de milieuvriendelijke verwijdering van loodhoudend PVC-afval alleen maar “uitstellen”.
Nevendoel mag niet worden ondermijnd
Volgens het Europees Parlement dient de huidige grenswaarde van 0,1 procent loodgehalte ook om het gebruik van lood als stabilisator in PVC aanzienlijk te verminderen. Dit doel mag niet worden ondermijnd. De Europese industrie heeft het gebruik van lood al sterk verminderd. Volgens het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) is ongeveer 90 procent van het loodgehalte toe te schrijven aan geïmporteerde PVC-producten.
Bron: Epoch Times
Lees ook: REACH: ZVO toont ongeschiktheid groepsbenadering stoffen aan!
Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!
Trackbacks/Pingbacks