ECHA zoekt input over voorgestelde PFAS-beperking

ECHA zoekt input over voorgestelde PFAS-beperking

Hoofdkantoor ECHA in Helsinki

ECHA zoekt input over voorgestelde PFAS-beperkingHet Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) nodigt geïnteresseerde partijen uit om uiterlijk 25 september 2023 wetenschappelijke en technische informatie over de vervaardiging, het op de markt brengen en het gebruik van per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) in te dienen.
 

Helsinki, 22 maart 2023 – De zes maanden durende raadpleging over het beperkingsvoorstel, opgesteld door de Deense, Duitse, Nederlandse, Noorse en Zweedse autoriteiten, begint op 22 maart 2023 en sluit op 25 september 2023 (23:59 Helsinki-tijd). De raadpleging is bedoeld om iedereen met informatie over PFAS in de gelegenheid te stellen zijn zegje te doen. Van bijzonder belang is informatie die relevant is voor de risico’s, sociaal-economische aspecten en alternatieve stoffen.

3 redenen om voor Siam software te kiezen
Meningvorming RAC en SEAC

De wetenschappelijke comités voor risicobeoordeling (RAC) en voor sociaaleconomische analyse (SEAC) van ECHA zullen de input van de raadpleging gebruiken om de voorgestelde beperking te evalueren en er een mening over te vormen.

 

Informatiesessie

Op 5 april vindt er van 11:00 tot 13:00 uur Helsinki-tijd een online informatiesessie plaats. Tijdens de sessie zullen deskundigen van ECHA en de vijf nationale autoriteiten uitleg geven over het beperkingsproces, de inhoud van het voorstel en hoe deel te nemen aan de raadpleging. Ook beantwoorden ze vragen van de deelnemers.
De sessie wordt in het Engels gehouden en kan zonder registratie rechtstreeks vanaf de homepage van ECHA worden bekeken. Via deze link kunnen voorafgaand aan de sessie vragen worden gesteld aan het expertpanel.

 

Universeelvoorstel PFAS beperking

De vijf nationale autoriteiten dienden op 13 januari het universele voorstel in om PFAS te beperken tot ECHA. De Europese Commissie zal uiteindelijk samen met de EU-lidstaten beslissen over de mogelijke beperking op basis van het voorstel en het advies van de commissies.

 

Afzonderlijke raadpleging blusschuim

Van 15 maart tot 15 mei 2023 is er een afzonderlijke raadpleging van 60 dagen over het ontwerpadvies van het SEAC over het voorstel van ECHA om het op de markt brengen, het gebruik en de formulering van alle PFAS in blusschuim te verbieden. Zorg ervoor dat u informatie over blusschuim indient in dit overleg.

 

Verdere informatie

Bron: ECHA
Lees ook: ECHA identificeert bepaalde gebromeerde vlamvertragers als kandidaten voor beperking

 

Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!