ECIA waarschuwt tegen REACH-beperking PFAS

ECIA waarschuwt tegen REACH-beperking PFAS

Foto: PxHere

ECIA waarschuwt tegen REACH-beperking PFASECIA’s Global Industry Practices Committee (GIPC) dringt er in samenwerking met andere brancheorganisaties bij bedrijven in het geautoriseerde kanaal voor elektronische componenten op aan om rechtstreeks naar de ECHA-website te gaan, deskundig commentaar in te dienen en uitzonderingen aan te vragen op de komende REACH-beperkingen op PFAS in Europa. Dit laatste indien nodig uiteraard. Duitsland, Nederland, Denemarken, Noorwegen en Zweden hebben al een voorstel opgesteld om PFAS in Europa te beperken. Er zijn momenteel meer dan 10.000 stoffen en deze zijn te vinden in veel van de producten die door fabrikanten van elektronische componenten worden gemaakt. Op 22 maart 2023 begon een consultatie van zes maanden over het voorstel.
3 redenen om voor Siam software te kiezen

‘Leden van de GIPC hebben deze kwestie gevolgd en luiden de noodklok. De voorgestelde EU REACH-beperkingen op per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) zullen aanzienlijke gevolgen hebben voor onze industrie. PFAS is te vinden in veel toepassingen, zoals bedrading en kabelisolatie, diëlektrische condensatorfolie, kunststoffen, printplaten, lithium-ionbatterijen, pakkingen, coatings en smeermiddelen’, legt Global Product Compliance(GIPC) expert bij Farnell Daniel Carey uit. ‘Hoewel de EU opmerkingen en vrijstellingsverzoeken accepteert voordat zij een definitieve uitspraak doet, is het commentaarvenster vrij kort en moet het gedetailleerde technische informatie bevatten. Fabrikanten moeten snel de benodigde technische informatie verzamelen en aanleveren als zij menen dat voor hun toepassing een PFAS-vrijstelling nodig is.’

 

Gezondheid en veiligheid publiek van allergrootste belang

REACH is een verordening van de Europese Unie. Deze verodening is aangenomen om de bescherming van de menselijke gezondheid en het milieu tegen de risico’s die chemische stoffen kunnen opleveren te verbeteren. Het lijdt geen twijfel dat de bescherming van de gezondheid en veiligheid van het publiek van het allergrootste belang is. De industrie staat dan ook volledig achter effectieve wetgeving om dit te doen. Volgens branche-experts van het GIPC heeft de industrie echter tijd nodig om veilige vervangers voor deze materialen te vinden. Het gebruik van PFAS in de elektronica-industrie heeft bijgedragen aan het verbeteren van de mogelijkheden, kwaliteit en betrouwbaarheid van elektronische componenten. Deze componenten maken de technologie mogelijk die essentieel is voor het moderne leven.

 

Te korte termijn

De huidige voorgestelde tijdlijnen voor beperkingen bieden niet voldoende tijd voor alternatieve materiaalontwikkeling en kwalificatie. Om deze reden dringt ECIA er bij bedrijven op aan om vóór de deadline van september commentaar in te dienen.

 

Samen sterk staan!

‘Leun niet achterover in afwachting van de inspanningen van andere bedrijven’, aldus vice-president Industry Practices van ECIA Don Elario. ‘Als uw concurrent een vrijstelling krijgt, is er geen garantie dat deze ook op uw producten van toepassing zal zijn’, waarschuwde hij. ‘Er zijn duizenden van deze stoffen en dit is niet alleen een raportagevereiste, maar een beperking. Voor REACH zijn dit verboden die op elk niveau fungeren als drempelwaarde. Distributeurs hebben deze informatie van hun leveranciers nodig om deze gemakkelijk beschikbaar te maken voor klanten. Als het product niet aan de voorschriften voldoet, mag het niet in de EU worden verkocht. Bedrijven in het geautoriseerde kanaal voor elektronische componenten moeten zich samen sterk maken.’ 

Bron: EMS Now
Lees ook: EU-breed verbod op PFAS in blusschuim gerechtvaardigd!

Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!