In veel consumentenproducten komen gevaarlijke chemicaliën voor!

In veel consumentenproducten komen gevaarlijke chemicaliën voor!

Foto: PxHere

In veel consumentenproducten komen gevaarlijke chemicaliën voor! – Bij een EU-breed handhavingsproject van het ECHA Forum zijn buitensporige hoeveelheden gevaarlijke chemicaliën aangetroffen in consumentenproducten. Denk daarbij aan stoffen zoals lood en ftalaten. In totaal overtrad 18% van de geïnspecteerde producten de EU-wetgeving.

De nationale handhavingsautoriteiten in 26 EU-landen controleerden meer dan 2 400 producten, waarvan de meeste bedoeld waren voor consumenten. Meer dan 400 daarvan overtreden de chemische wetten van de EU.

3 redenen om voor Siam software te kiezen
Meest voorkomende producten

De meest voorkomende productsoorten die de wet overtreden zijn:

  • Elektrische apparaten zoals elektrisch speelgoed, opladers, kabels, koptelefoons. 52% van deze producten bleek niet-conform, voornamelijk vanwege lood in soldeer, ftalaten in zachte plastic onderdelen of cadmium in printplaten.
  • Sportuitrusting zoals yogamatten, fietshandschoenen, ballen of rubberen handvatten van sportuitrusting. 18 % van deze producten bleek niet-conform te zijn, voornamelijk vanwege KKCP’s en ftalaten in zacht plastic en PAK’s in rubber.
  • Speelgoed zoals bad-/waterspeelgoed, poppen, kostuums, speelmatten, plastic figuren, fidgetspeelgoed, buitenspeelgoed, slijm en kinderverzorgingsartikelen. 16 % van het niet-elektrisch speelgoed bleek niet aan de eisen te voldoen, voornamelijk vanwege ftalaten in zachte plastic onderdelen, maar ook vanwege andere beperkte stoffen zoals PAK’s, nikkel, boor of nitrosaminen.
  • Modeproducten zoals tassen, sieraden, riemen, schoenen en kleding. 15 % van deze producten bleek niet-conform vanwege de ftalaten, lood en cadmium die ze bevatten.

In gevallen waarin niet-conforme producten werden aangetroffen, hebben inspecteurs handhavingsmaatregelen genomen. De meeste daarvan resulteerden in het uit de handel nemen van dergelijke producten.

 

Meeste producten afkomstig buiten de EER

Het niet-nalevingspercentage was overigens hoger bij producten die afkomstig waren van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) of waarvan de herkomst niet bekend was.

 

Achtergrond

Dit handhavingsproject controleerde of verschillende soorten producten die aan consumenten en professionele gebruikers op de EER-markt worden verkocht, voldoen aan de chemische regelgeving van de EU.
Het project had betrekking op REACH-beperkingen, verplichtingen die van toepassing zijn op stoffen in voorwerpen onder REACH, POP-beperkingen en beperkingen afgeleid van de speelgoed- en de RoHS-richtlijnen. De controles werden in 2022 uitgevoerd door de nationale handhavingsautoriteiten in 26 landen.

 

Verdere informatie

 

Bron: ECHA
Lees ook: Hervormingsvoorstel voor chemische beoordeling

 

Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!