Wat vinden EU-burgers van nanomaterialen?Een recent onderzoek dat in vijf geselecteerde EU-landen is uitgevoerd, toont aan dat burgers een betere etikettering eisen van alledaagse producten die nanomaterialen bevatten. Ze willen een groter bewustzijn van de risico’s en voordelen van producten die nanomaterialen bevatten.

De studie in opdracht van de EU Observatory for Nanomaterials (EUON) heeft gemeten en geanalyseerd hoe burgers in Oostenrijk, Bulgarije, Finland, Frankrijk en Polen nanomaterialen en hun mogelijke risico’s voor onze gezondheid en het milieu ervaren.

Wat vinden EU-burgers van nanomaterialen?

Bewustzijn groeit

Met dit onderzoek werd duidelijk dat het algemene bewustzijn over hun aard, kenmerken en eigenschappen over nanomaterialen laag is. Ondanks het feit dat gefabriceerde nanomaterialen een veelvoorkomend onderdeel zijn van ons dagelijks leven. Het bewustzijnsniveau blijkt echter toegenomen in vergelijking met eerdere onderzoeken en zal naar verwachting in de toekomst blijven toenemen.

 

Zorgen over veiligheid

De studie bracht enkele zorgen aan het licht over de veiligheid van sommige bestaande en nieuwere toepassingen van traditionele en meer geavanceerde nanomaterialen. De algemene risicoperceptie van nanomaterialen was echter lager dan bij andere moderne trends en technologieën.

 

Door gebrek aan kennis

De resultaten bevestigen dat zorgen vaak samenhangen met een gebrek aan kennis van nanomaterialen. Mensen die meer weten over nanomaterialen, zijn over het algemeen minder bezorgd over de veiligheid van het gebruik ervan in alledaagse producten.

 

Voorlichting op etiketten

De meerderheid (87%) van de onderzoeksrespondenten wil weten of het product dat ze kopen nanomaterialen bevat. Deze informatie zou bijvoorbeeld op een etiket of verpakking kunnen staan. Ze gaven aan dat het bijzonder belangrijk zou zijn om de informatie op het productetiket te hebben voor voedsel en voedselgerelateerde producten, medicijnen, cosmetica, kleding en textiel, speelgoed en wasmiddelen of huishoudelijke producten.

 

Geïnformeerde keuzes

De belangrijkste aanbeveling van het onderzoek is om de Europese burgers meer bewust te maken van nanomaterialen – inclusief hun voordelen en risico’s – om ervoor te zorgen dat het publiek geïnformeerde keuzes kan maken. Dit moet worden bereikt door informatie te delen en de voordelen en veiligheidsaspecten van nanomaterialen te communiceren.

 

Uitbreiding enquête en verder onderzoek

De studie beveelt ook aan om de enquête uit te breiden naar alle 27 EU-landen. Het schetst dat er verder onderzoek nodig is om te bepalen wat het meest geschikte type etikettering is voor producten die nanomaterialen bevatten en of de bestaande etiketteringsvereisten moeten worden aangepast.

 

Verbeteren van informatie en communicatie

Indien geïmplementeerd, zijn de aanbevelingen bedoeld om autoriteiten en regelgevers te ondersteunen bij het verbeteren van de informatie en communicatie over nanomaterialen. Dit zal consumenten in staat stellen beter te begrijpen hoe nanomaterialen en nanotechnologie in verschillende producten worden gebruikt en belangrijke informatie te verstrekken die het grote publiek nodig heeft om de voordelen en risico’s van nanomaterialen beter te begrijpen.

 

Achtergrond

Het onderzoek is uitgevoerd voor de EUON door SC&C s.r.o., EcoMole s.r.o. en ReachSpektrum s.r.o.
Er werd gekeken naar factoren als koopgedrag, vertrouwen in autoriteiten, voorkeursinformatiebronnen en etiketteringsvereisten onder de algemene bevolking.

 

Waarnemingspost voor nanomaterialen van de EU

De EUON heeft tot doel de transparantie van voor het publiek beschikbare informatie over de veiligheid en markten van nanomaterialen in de EU te vergroten. Een belangrijk doel van het observatorium is het creëren van een one-stop-shop voor informatie, waar EU-burgers en belanghebbenden, waaronder ngo’s, de industrie en regelgevers, toegankelijke en relevante veiligheidsinformatie over nanomaterialen op de EU-markt kunnen vinden.
De EUON gebruikt een deel van haar financiering om studies uit te voeren naar verschillende aspecten die verband houden met de veiligheid en het gebruik van nanomaterialen in de EU.

 

Verdere informatie

Foto: Pete Linforth via Pixabay

Bron: ECHA
Lees Meer: Reach, Het doel van beperking en autorisatie

Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!