Europese rivieren zwaar vervuild met PFAS

Europese rivieren zwaar vervuild met PFAS

Foto: Flickr

Europese rivieren zwaar vervuild met PFASZijn groenten die worden bewaterd met het water van de Po veilig? De vraag is niet zo bizar als het lijkt, omdat de Po meer vervuild bleek te zijn met PFAS dan de Seine, de Theems en zelfs de Donau. Deze laatste rivier is vanuit algemeen perspectief de meest vervuilde rivier van Europa. PFAS zijn chemicaliën die worden gebruikt als componenten voor de meest voorkomende toepassingen in gebruiksvoorwerpen, zoals antiaanbakpannen, meubelproducten, cosmetica, kleding, stoffen, verpakkingsmaterialen, producten uit de rubberindustrie, elektronica, kunststoffen, papierfabrieken en smeermiddelen.

3 redenen om voor Siam software te kiezen
5000 industriële chemische stoffen

PFAS verwijst naar ongeveer 5000 industriële chemische stoffen, die vaak worden gebruikt vanwege hun geweldige waterafstotende eigenschappen, moleculaire stabiliteit en weerstand tegen hoge temperaturen. Er zijn al veel alternatieven voor het gebruik van PFAS, maar de industrie blijft deze gebruiken.

 

Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (AIRC)

In december vorig jaar verklaarde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (International Agency for Research on Cancer; AIRC) echter dat sommige PFAS kankerverwekkend zijn en kwam tussenbeide in twee groepen, namelijk PFOA en PFOS: de eerstgenoemde groepen gingen van ‘mogelijk kankerverwekkend’ naar ‘zeker kankerverwekkend’. Vicenza is een van de Europese gebieden die het meest vervuild zijn door PFAS. En ze zitten ook in de lucht omdat het merendeel van deze producten, wanneer ze afval worden, worden verbrand en PFAS uiteindelijk worden ingeademd.

 

Megacampagne Greenpeace

Om deze reden heeft Greenpeace een megacampagne gelanceerd om de Italiaanse regering te vragen het gebruik ervan te verbieden met een wet die verdere industriële productie en de verspreiding ervan verbiedt. Denemarken, Duitsland, Nederland, Noorwegen en Zweden hebben een voorstel ingediend bij het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) voor beperking van de productie, het op de markt brengen en het gebruik.

 

Het effect van PFAS op onze gezondheid

PFAS komen het menselijk lichaam voornamelijk binnen via de inname van drinkwater, voedsel, contact met oppervlakken, verontreinigde bodems en het inademen van stof en lucht met hun aanwezigheid. PFAS zijn hormoonontregelaars, dat wil zeggen dat wanneer ze ons menselijk lichaam binnendringen, ze de werking van hormonen verstoren. Het duurt lang om ze uit de onze te verdrijven, ongeveer 4-5 jaar, als we erin slagen en op tijd. Ze manifesteren zich met het organisme dat tumorvormen, onvruchtbaarheid, sterfte door sommige cardiovasculaire pathologieën, prenatale sterfte, hoog cholesterol kan veroorzaken of ook een verminderde immuunrespons kan veroorzaken, waardoor de functies van het menselijke organisme in gevaar worden gebracht.

 

De hoogste niveaus van PFAS-vervuiling

Het beeld baart over de hele wereld zorgen. In maart 2023 rapporteerde The Guardian dat België het land zou zijn met de hoogste niveaus van PFAS-vervuiling, aangetroffen in het grondwater in concentraties tot 73 miljoen ng/l, rond de PFAS-productielocatie van het Amerikaanse bedrijf 3M in Zwijndrecht, Vlaanderen.

 

Ernstig gevaar voor de omwonenden

Mensen die binnen een straal van 15 km van de locatie wonen, hebben te horen gekregen dat ze geen eieren mogen eten die in hun tuin zijn gelegd en dat ze zelfgekweekte groenten moeten vermijden. Ondertussen hebben 70.000 mensen die binnen een straal van 5 km rond de fabriek wonen een bloedtest aangeboden gekregen om te controleren op PFAS. Een soortgelijk scenario met andere fabrikanten in Groot-Brittannië en New Netherlands (VS). 

Bron: Breaking Latest News
Lees ook: Chemische leveranciers: blijf alert op ECHA-beoordelingen!

 

Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!