Farmaceutische industrie verstrekt niet-gepubliceerde gegevens over chemische stoffen

Farmaceutische industrie verstrekt niet-gepubliceerde gegevens over chemische stoffen​ – Voorheen niet-gepubliceerde gegevens over chemische stoffen die zijn getest om geneesmiddelen te ontwikkelen, zijn nu voor het publiek beschikbaar. De gegevens kunnen worden gedownload als IUCLID-datasets; het wereldwijde formaat voor het verzamelen, opslaan en delen van informatie over chemische stoffen. Deze datasets bevatten informatie over de gevaarseigenschappen van 19 stoffen uit 153 tests. De informatie kan bijdragen tot de ontwikkeling van voorspellende, met de computer samengestelde testmodellen en ook voor andere doeleinden worden gebruikt.

3 redenen om voor Siam software te kiezen
chemical-goods.com
Japanse Plamuurmessenset
Plamuur
Plamuur

Hoofd chemische wetgeving bij F.Hoffmann-La Roche Ltd Dr. Jan Backman zegt in zijn functie als vertegenwoordiger van de European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations: ‘Bedrijven stellen deze hoogwaardige gegevens gratis ter beschikking ten behoeve van de samenleving. Ons doel is de doeltreffendheid van database-afhankelijke computationele instrumenten – zoals QSAR’s – voor het testen van de veiligheid van structureel gelijksoortige chemische stoffen te vergroten. Wetenschappers kunnen de gegevens gebruiken om het testen op dieren geleidelijk te verminderen. Dit initiatief staat open voor elk bedrijf en ik nodig iedereen uit om mee te doen en zijn gearchiveerde gegevens te delen.’

 

‘IUCLIDATIE’ van bestaande gegevens

‘Wij zien dit als een voorbeeld van “IUCLIDATIE” van bestaande gegevens. Het vergemakkelijkt het delen, de toegang en het hergebruik van gegevens over chemische stoffen, in overeenstemming met de EU-strategie voor duurzame chemische stoffen. De bevordering van geharmoniseerde formaten en instrumenten zoals IUCLID is essentieel om dit doel te bereiken. Op lange termijn kunnen deze gegevens nuttig zijn voor de ontwikkeling en bevordering van alternatieve testmethoden ter vervanging van dierproeven,” aldus Ofelia Bercaru, directeur Prioritering en integratie van ECHA.’

 

Vier meewerkende bedrijven

De European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) vertegenwoordigt de biofarmaceutische industrie die in Europa actief is. Tot dusver hebben vier bedrijven gegevens verstrekt, te weten: Roche, Johnson & Johnson, Merck en Boehringer Ingelheim.

 

Achtergrond IUCLID

IUCLID is ontwikkeld door ECHA in samenwerking met de OESO. Het is het instrument voor elke organisatie of persoon die gegevens over chemische stoffen moet registreren, opslaan, indienen en uitwisselen met gebruikmaking van geharmoniseerde OESO-sjablonen.

 

Verdere informatie

Gegevensbijdrage van de industrie op de IUCLID-website
De Europese Federatie van de Farmaceutische Industrieën en Verenigingen (EFPIA)

Afbeelding van Emilian Danaila via Pixabay

Bron: ECHA
Lees ook: SVHC kandidatenlijst bijgewerkt met 4 nieuwe gevaarlijke chemicaliën

Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!