Publicatie gegevens ontwikkeling alternatieve methoden voor dierproeven

Publicatie gegevens ontwikkeling alternatieve methoden voor dierproeven

Afbeelding van Hannes Edinger via Pixabay

Publicatie gegevens ontwikkeling alternatieve methoden voor dierproevenEFPIA en ECHA hebben onlangs aanvullende informatie over de gevaarlijke eigenschappen van 75 stoffen uit 370 tests gepubliceerd als IUCLID-datasets. Dit is meer dan een verdubbeling van de hoeveelheid gegevens die oorspronkelijk beschikbaar was voor de wetenschappelijke gemeenschap die alternatieve testmethoden ontwikkelde toen het gezamenlijke initiatief een jaar geleden van start ging.

 
Een proefproject onder leiding van de European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) – ondersteund door ECHA – heeft een bijgewerkte reeks gearchiveerde gegevens van niet-gepubliceerde chemische tests beschikbaar gemaakt op de IUCLID-website. De database bevat nu in totaal informatie over de gevaarseigenschappen van 94 stoffen uit 517 testen. Dit volgt op de eerste oplevering van gegevens door het project een jaar geleden.

3 redenen om voor Siam software te kiezen
Het doel

Deze gegevens kunnen bijvoorbeeld helpen bij het ontwikkelen van voorspellende computationele testmodellen, read-across en andere alternatieve testmethoden met als doel de afhankelijkheid van dierproeven te verminderen. De volgende tabel geeft een overzicht van het aantal en type onderzoeken per eindpuntgroep.

Samenwerkingsverband

Dit initiatief om gegevens te publiceren over chemische stoffen die meestal zijn getest om syntheses van geneesmiddelen te ontwikkelen, is een samenwerking tussen EFPIA en ECHA. EFPIA vertegenwoordigt de biofarmaceutische industrie die actief is in Europa.

 

Deelnemende bedrijven

De farmaceutische bedrijven die aan het initiatief deelnemen zijn Bayer AG, Boehringer Ingelheim, F.Hoffmann-La Roche, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Merck KGaA en Novartis.
IUCLID is het hulpmiddel voor elke organisatie of persoon die gegevens over chemische stoffen moet registreren, opslaan, indienen en uitwisselen met behulp van geharmoniseerde sjablonen. Het is ontwikkeld door ECHA in samenwerking met de OESO.

 

Verdere informatie

 

Bron: ECHA
Lees ook: ECHA geeft advies over nieuwe gevarenklassen voor stoffen en mengsels

 

Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!