Coatingsindustrie ondersteunt strijd tegen Corona-pandemie
 

Coatingsindustrie ondersteunt strijd tegen Corona-pandemie

 

Coatingsindustrie ondersteunt strijd tegen Corona-pandemie – De internationale verf- en coatingsindustrie toont solidariteit en pragmatisme in tijden van nood. Talrijke leveranciers van grondstoffen en coatingsfabrikanten ondersteunen actief metingen ter bestrijding van de pandemie veroorzaakt door het Corona-virus.

Journaliste Kirsten Wrede van European Coatings heeft gekeken hoe individuele spelers in de coatingsindustrie de gezamenlijke inspanningen ondersteunen om de pandemie te bestrijden. Er zijn veel voorbeelden van ongecompliceerde steun aan mensen en instellingen die tijdens de Corona-crisis behoefte hebben aan ontsmettingsmiddelen of andere hulpmiddelen.

 

Steun van ECHA en de Europese Commissie

Het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) en de Europese Commissie ondersteunen de lidstaten en de industrie bij het aanpakken van tekorten aan desinfecterende middelen, wat een kritiek punt is geworden.

 

Tekort aan werkzame stoffen

Volgens ECHA lijkt de belangrijkste beperkende factor de beschikbaarheid van werkzame stoffen die in deze biociden worden gebruikt, met name isopropanol, 1-propanol en ethanol. ECHA werkt samen met de Commissie aan speciale regelingen om lidstaten en bedrijven te helpen zo snel mogelijk meer ontsmettingsmiddelen op de markt te brengen.
In een interview met familiebedrijf Remmers leerden Wrede hoe op korte termijn in capaciteiten voor de productie van ontsmettingsmiddelen kon worden voorzien. Maar er zijn veel meer grondstoffenleveranciers en verffabrikanten die hulpmaatregelen aanbieden.

 

Enkele voorbeelden: 

 

Perstorp

Perstorp is gestart met de grootschalige productie van handdesinfecterend middel en desinfectiemiddel voor de Zweedse gezondheidszorg, tegen kostprijs. Met een capaciteit van meer dan 2 miljoen liter per maand is het de bedoeling om het huidige gebrek aan ontsmettingsmiddelen op nationaal niveau op te lossen.

 

Allnex

Allnex heeft contact gelegd met DFG-Bonitas, de grootste poliklinische intensieve zorgverlener van Duitsland. Het bleek dat DFG-Bonitas dringend op zoek was naar 3.600 liter handdesinfecterend middel per maand. Per 1 april is de eerste partij handdesinfecterend middel (260 kg) verpakt en klaar voor verzending naar DFG-Bonitas.

 

BASF

BASF verstrekt de staat New Jersey en de stad New York gratis handdesinfecterend middel dat is vervaardigd in de fabriek van het bedrijf in Washington, New Jersey. Als onderdeel van hun ‘Helping Hands’-campagne schenkt BASF 100 miljoen beschermende maskers aan de Bondsrepubliek Duitsland en schenkt het bedrijf ook 1 miljoen maskers aan de deelstaat Rijnland-Palts.

 

Clariant

Clariant ondersteunt de Duitse deelstaat Beieren in de Corona-crisis met de productie van ongeveer twee miljoen liter ontsmettingsmiddel per maand. Het ontsmettingsmiddel wordt rechtstreeks of via partners geleverd aan regionale ziekenhuizen en andere centrale voorzieningen in Beieren.

 

Covestro

Covestro levert onder meer grondstoffen voor de fabricage van producten zoals medische hulpmiddelen, oogbescherming voor medisch personeel en ziekenhuismatrassen. Deze worden in tal van landen gedistribueerd naar gezondheids- en zorginstellingen in de buurt van de fabrieken.

 

MC-Bauchemie

MC-Bauchemie gaf de Duitse stad Bottrop een paasgeschenk en schonk 500 liter ontsmettingsmiddel. Burgemeester Bernd Tischler accepteerde een pallet van 100 containers van elk 5 liter desinfectiemiddel op het bedrijfsterrein van de vertegenwoordigers van het bedrijf.

 

Adler

Sinds begin april produceert de Oostenrijkse verffabrikant Adler in Schwaz een hoogwaardig desinfectiemiddel. Er zijn al enkele duizenden liters gevuld en afgeleverd. Het bedrijf schenkt twee ton aan verpleeghuizen en sociale instellingen in Schwaz

 

ICA Group

Ook is de ICA Group in Italië begonnen met het produceren van ontsmettingsmiddelen. Tot nu toe hebben ze meer dan duizend pakjes gel en spray gedoneerd aan de ziekenhuizen van Asur Marche Area Vasta 3. Er zijn meer hoeveelheden geschonken aan ziekenhuizen in de provincie Fermo, aan het Groene Kruis, het Rode Kruis, aan de Civiele Bescherming en aan de gemeente, die ze vervolgens distribueert naar andere gezondheidsvoorzieningen in Civitanova Marche.

 

Asian Paints

Asian Paints heeft ongeveer. 420.000 EUR voor Covid-19 Relief Fund. De bijdrage zal worden geleverd aan de centrale en andere fondsen voor noodhulp aan de covid-19-pandemie.

 

Mipa

De verf- en coatingsfabrikant Mipa vult namens de Beierse deelstaatregering het dringend noodzakelijke ontsmettingsmiddel.

 

Teknos Feyco

De Teknos-dochteronderneming Teknos Feyco in Liechtenstein heeft besloten een actieve bijdrage te leveren aan de ondersteuning van de voorzieningssituatie. Het bedrijf heeft daarom zijn eigen desinfectiemiddel geproduceerd en tegen kostprijs gedistribueerd naar bedrijven en instellingen in de regio.

 

Peintures Robin

De Luxemburgse verffabrikant Peintures Robin produceert ook handdesinfectiemiddelen. Het bedrijf kocht begin maart al isopropyl en ethylalcohol op. Het bedrijf heeft deze ook nodig voor de verfproductie. Er zijn aanbiedingen gedaan aan de ministeries voor het midden- en kleinbedrijf en voor de gezondheidszorg. Er volgde een grote order van het ministerie van Volksgezondheid. De dagelijkse capaciteit is 20.000 liter.

 

Hessen Lignal

De verffabrikant Hesse Lignal uit Hamm, Duitsland, reageerde op de huidige noodsituatie en produceert nu ook desinfectiemiddelen. De stad Hamm beheert de hoeveelheden desinfectiemiddelen en distribueert ze naar openbare instellingen die ze hard nodig hebben. Het familiebedrijf heeft de eerste 1.000 liter al geproduceerd en tegen kostprijs aan de stad Hamm doorgegeven.

Bron: European Coatings
Lees ook: Snel desinfecterende middelen op markt brengen in EU en VS?

Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!