ECHA ondersteunt EU-brede actie tegen COVID-19
 

ECHA ondersteunt EU-brede actie tegen COVID-19ECHA ondersteunt EU-brede actie tegen COVID-19ECHA zal samen met de Europese Commissie de lidstaten en de industrie ondersteunen bij het aanpakken van tekorten aan desinfecterende middelen. Het Agentschap zal ook enkele van zijn termijnen verlengen om chemische bedrijven te helpen.

 

Helsinki, 20 maart 2020 – ECHA neemt maatregelen ter ondersteuning van EU-maatregelen ter bestrijding van de pandemie veroorzaakt door de coronavirusziekte (COVID-19).

Samen met de Europese Commissie gaat ECHA de lidstaten en de industrie ondersteunen bij het aanpakken van tekorten bij de levering van ontsmettingsmiddelen, die in verschillende EU-lidstaten een kritiek punt is geworden.

 

Samenwerking in algemeen belang

Uitvoerend ECHA directeur Bjorn Hansen: ‘Het is essentieel om ervoor te zorgen dat er voldoende ontsmettingsmiddelen beschikbaar zijn voor gezondheidswerkers en Europese burgers. De belangrijkste beperkende factor lijkt de beschikbaarheid te zijn van werkzame stoffen die in deze biociden worden gebruikt. Met name isopropanol, 1-propanol en ethanol. We werken samen met de Commissie aan speciale regelingen om de lidstaten en bedrijven te helpen zo snel mogelijk meer ontsmettingsmiddelen op de markt te brengen.’ Meer details over concrete acties volgen binnenkort.

 

Flexibele aanpak

Ook de termijnen voor bepaalde processen worden flexibel aangepakt. Inclusief de betaling van facturen. Voor bepaalde deadlines die tussen nu en eind mei 2020 vallen, krijgen bedrijven een verlenging van twee maanden. Dit is van toepassing op gevallen waarin bedrijven aanvankelijk geen volledige registratie van hun chemicaliën hebben verstrekt en een uiterste termijn tussen maart en mei 2020 hebben gekregen. Evenals voor verzoeken om meer informatie over vertrouwelijkheidsclaims.

 

Verlenging van 30 dagen

Bedrijven krijgen ook een verlenging van 30 dagen om commentaar te leveren op de ontwerpbesluiten van ECHA. Dit in gevallen waarin een registratie niet in overeenstemming wordt geacht met de wettelijke vereisten.

 

Binnenkort meer informatie

Binnenkort wordt meer informatie over deze regelingen bekendgemaakt en worden de rechthebbenden ook rechtstreeks geïnformeerd via de IT-systemen van ECHA.

Bron: ECHA
Lees ook: Omdat Reach verder gaat dan registratie, ontbreken er gegevens
Lees ook: ECHA empfiehlt Zulassungspflicht für sieben weitere besonders besorgniserregende Stoffe

Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!