Nieuws over watergedragen coatings!

Nieuws over watergedragen coatings!‘Een belangrijke verbetering ligt in het ontwerpen van emulgatorvrije emulsies’

Watergedragen coatings zijn de belangrijkste component geweest om de coatingsindustrie te transformeren naar een duurzamere manier van werken. Er zijn echter nog steeds uitdagingen, met name op het gebied van corrosieweerstand. We vroegen experts over dit probleem en hoe dit te verhelpen.

 

Grondoorzaak van de problemen

Volgens Selim Yetiş (R&D Director bij Kansai Altan) is het nog niet zo gemakkelijk om waterbestendige coatings beter bestand tegen corrosiewerende eigenschappen: ‘De grondoorzaak van de problemen komt voort uit de aard van het water zelf en die is zeer moeilijk te overwinnen.’ Eén van de problemen is volgens Yetis de gevoeligheid voor omstandigheden zoals hoge luchtvochtigheid of lage temperaturen. Tevens benoemt hij het probleem van het aanbrengen van watergedragen coatings in meerdere lagen met een hoge filmdikte. ‘Water is aanzienlijk moeilijker te verdampen dan de meeste organische oplosmiddelen vanwege de uitzonderlijk sterke H-binding’, verklaart hij.

 

Alternatieven voor watergedragen isociaynaten

Deze eigenschap kan leiden tot een aantal problemen, zoals doorzakken of optische problemen. 2k Isocyanaatsystemenzouden hiervoor een oplossinge kunnen zijn. Ware het niet dat isocyanaten zelf een probleem zijn. ‘Met de nieuwe watergedragen niet-isocyanaatontwikkeling denken we dat we daadwerkelijk een nieuwe weg hebben geopend om dit probleem aan te pakken’, aldus marketingmanager Tom Vanheertum van Allnex.
Omstandigheden en prestaties
De mogelijkheden om watergedragen coatings te gebruiken in corrosiewerende toepassingen is afhankelijk van de omstandigheden en hoe goed de prestaties moeten zijn. ‘Op dit moment moet de markt een compromis vinden tussen corrosiebestendigheid en duurzaamheid’, zegt Vanheertum. Hij legt uit dat hydrofobe systemen goede corrosiewerende eigenschappen bieden omdat ze water weghouden van het metalen substraat. ‘Het probleem met deze polymeren is echter om ze in water gedispergeerd te houden en toch goede anti-corrosie-eigenschappen te bereiken’, aldus Vanheertum.

 

Problemen, oplossingen, uitdagingen

Het probleem met hydrofiele en hydrofobe eigenschappen is iets dat ook Selim Yetiş als een probleem ziet. Maar hij ziet ook oplossingen: ‘We zien emulsieontwerp als het meest veelbelovende gebied voor toekomstige ontwikkelingen in watergedragen coatings. En een andere belangrijke verbetering in watergedragen technologie ligt in het ontwerpen van emulgatorvrije emulsietechnologieën en macroRAFT-technieken bij het maken van emulsies.’
Vanheertum: ‘We lanceren binnenkort een nieuw 1K watergedragen acrylsysteem, dat gemakkelijk een C3-norm kan doorstaan, samen met een nieuw dispergeermiddel.’
Maar voor hogere normen zoals C5 (volgens ISO 12944) water- gedragen technologie lijkt er echter nog geen oplossing voor handen. Zelfs voor C4 zijn er nog steeds problemen, aldus Yetiş.

 
Bron: European Coatings

Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld uit verschillende informatiebronnen, maar (interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!

Lees meer: ‘ECHA houdt geen rekening met dossierupdates tijdens evaluatiebeslissingen