Regelgeving is de belangrijkste motor voor vervanging

 

Regelgeving is de belangrijkste motor voor vervanging, concludeert nieuwe ECHA-studie

 

In een nieuwe studie heeft het European Chemicals Agency (ECHA) brancheverenigingen en meer dan 80 bedrijven onderzocht om erachter te komen waarom bedrijven gevaarlijke chemicaliën vervangen door veiliger alternatieven. Het antwoord luidt: EU-regelgeving.

 
Bijna de helft van de bedrijven (47%) zei dat EU-regelgeving de belangrijkste drijvende kracht is achter de vervanging van schadelijke chemicaliën. In 19% van de antwoorden werd het REACH-beperkingsproces beschouwd als de belangrijkste trigger voor vervanging, terwijl het REACH-autorisatieproces op de voet volgde met 15%.

 

Geen verrassing

“We zijn niet verrast door het resultaat, ik denk dat niemand dat echt is, maar het is altijd leuk om actuele cijfers te hebben die onze argumenten versterken. Het onderzoek toont duidelijk aan dat een strengere EU-regelgeving voor chemicaliën essentieel is om het gebruik van gevaarlijke chemicaliën te verminderen ”, zegt adjunct-directeur van ChemSec Frida Hök.

 

Andere belangrijke drijfveren

Afgezien van regelgeving benadrukten bedrijven de eisen van hun klanten, verbeterden ze hun publieke imago en namen ze hun eigen bedrijfsbeleid voor duurzaamheid aan als andere belangrijke drijfveren om gevaarlijke stoffen te vervangen.

 

Meest innovatieve bedrijven

“Het is duidelijk dat de meest innovatieve bedrijven degenen zijn die een groene mentaliteit hebben aangenomen, waarbij vervanging de kern van hun bedrijfsactiviteiten vormt”, zegt, ECHA’s uitvoerend directeur Björn Hansen bij publicatie van de studie.

 

Belangrijkste voordelen vervangen gevaarlijke chemicaliën

Volgens de in dit onderzoek geïnterviewde bedrijven waren de belangrijkste voordelen van het vervangen van gevaarlijke chemicaliën door veiliger alternatieven een verminderde uitstoot van schadelijke stoffen. Zowel in relatie tot de blootstellingsniveaus van werknemers als het milieu. Bijna de helft van de bedrijven (44%) noemde deze als belangrijkste voordelen.
Afgezien van de emissies, benadrukten de bedrijven een verbeterde consumentenperceptie van de ecologische en sociale duurzaamheid van het bedrijf als een ander voordeel.

 

Nog strengere regelgeving

“De aanstaande Chemische Strategie die nu wordt besproken en onderhandeld binnen de Commissie speelt een belangrijke rol. Het moet ervoor zorgen dat de regelgeving strenger wordt, evenals de manier waarop deze wordt geïmplementeerd en gehandhaafd ”, besluit Frida Hök.

Bron: ChemSec
Lees ook: Beperking en autorisatie leiden tot vervanging schadelijke chemicaliën

Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!