Europese Commissie gaat strijd aan met gevaarlijke tatoeage-inkt

Europese Commissie gaat strijd aan met gevaarlijke tatoeage-inkt – De Europese Commissie wil een 4.000-tal gevaarlijke chemicaliën in tatoeage-inkt bannen. Dat bevestigt de Commissie aan het Duitse persagentschap dpa. De plannen veroorzaken protest bij tatoeëerders omdat de Commissie ook twee veelgebruikte blauwe en groene pigmenten kritisch beoordeelt. De Europese Commissie stelt voor om bepaalde chemicaliën die worden gebruikt voor tatoeages en permanente make-up te verbieden. ‘We willen het niveau van bescherming opschroeven en ervoor zorgen dat chemische producten veilig zijn voor injectie onder de huid’ zegt een bron bij de Commissie aan de Duitse persdienst. De lidstaten buigen zich volgende maand over het voorstel.

 

Succesvolle petitie

Voor tatoeage-artiesten blijft een verbod op de geviseerde chemicaliën niet zonder gevolgen. De Europese Commissie wil onder meer twee frequent gebruikte blauwe en groene pigmenten verbieden. Een Duitse tatoeëerder lanceerde een petitie die al snel meer dan 100.000 handtekeningen telde.

 

4000 producten

In totaal beoordeelt de Commissie op voorstel van de ECHA zowat 4.000 producten in inkt voor tatoeages en permanente make-up. ‘De producten in kwestie zijn al verboden voor cosmetica maar nog niet voor injectie in de huid’, aldus een woordvoerder.’Als ze niet toegelaten zijn voor gebruik op de huid, zouden ze niet toegelaten mogen zijn voor gebruik in de huid.’

Bron: METRO

Lees ook: ECHA begint met het veiliger maken van drinkwater