CEO's van Shell, Siemens, EDF en Vattenfall 'aan boord' EU initiatief  voor schone waterstof

 

CEO’s van Shell, Siemens, EDF en Vattenfall ‘aan boord’ EU initiatief voor schone waterstof

Gelekt document over de nieuwe European Clean Hydrogen Alliance toont aan dat fossiele brandstof waterstof waarschijnlijk een belangrijke rol zal spelen in de toekomstige H2-strategie van de EU.

De chief executives van Shell, Siemens, EDF en Vattenfall zullen zitting hebben in het bestuur van de nieuwe European Clean Hydrogen Alliance (ECHA) – de regering / industrie die de industrialisatie van koolstofarme waterstof in de EU zal leiden – volgens een gelekt document van de Europese Commissie.

 

Blauwe en groene waterstofprojecten

ECHA wordt woensdag door de commissie onthuld, naast de lancering van de EU-waterstofstrategie, waarin zal worden uiteengezet hoe het blok de productie en het gebruik van schone waterstof wil uitbreiden om te helpen zijn streefcijfer van 2050 netto-emissie te halen. De deelname van Shell CEO Ben van Beurden toont aan dat blauwe waterstof – afkomstig van aardgas met afvang en opslag van koolstof – waarschijnlijk een fundamentele rol zal spelen in de Europese waterstofstrategie. Daarnaast werkt de fossiele-brandstofreus ook aan groene waterstofprojecten rond windparken op zee.

 

Milieuactivisten ‘not amused’

‘De Commissie is gevallen voor de waterstofhype van de fossiele brandstofindustrie’, zegt energie-campagnevoerder Friends of the Earth Europe Tara Connolly. ‘Door de deur wijd open te laten voor fossiele waterstof en de invloed van de industrie door een nieuwe alliantie te schenken, loopt waterstof het risico een nieuwe levensader voor de falende fossiele brandstofindustrie.’

 

Duitsland vaart eigen, ‘groenere’ koers

Duitsland onthulde in juni zijn eigen nationale waterstofstrategie van € 9 miljard ($ 10,2 miljard) en zit daarmee op de lijn van Friends of the Earth Europe. Het biedt geen financiële steun voor blauwe waterstof en concentreert zich puur op groene H2, afkomstig van door hernieuwbare energie aangedreven waterelektrolyse.

 

Het nieuwe bestuursorgaan

12 Branchevertegenwoordigers nemen plaats in het nieuwe bestuursorgaan van ECHA. CEO’s en voorzitters van kleine en grote bedrijven die waterstofproducenten, distributeurs en gebruikers vertegenwoordigen, evenals de elektriciteitssector.
Het gaat om Ben van Beurden (Shell), Jean-Bernard Levy (EDF), Magnus Hall (Vattenfall), Joe Kaesar (Siemens), Ola Kallenius (Daimler), Volkmar Denner (Bosch), Florent Menegauz (Michelin), Wolfgang Anzengruber ( Oostenrijkse nutsbedrijf Verbund), Han Fennema (Gasunie), Marco Alvera (SNAM), Heinz Jörg Fuhrmann (staalproducent Salzgitter), Gerrit Marx (fabrikant van zware voertuigen CNH Industrial) en Charlie Shaver (producent van chemicaliën Nouryon). Daarnaast nemen de directeuren van twee relatief kleine waterstofbedrijven plaats in dit nieuwe orgaan. Dat zijn Jon Lokke van de in Noorwegen gevestigde elektrolyserfabrikant Nel en Daniel Teichmann van Hydrogenious. Laatgenoemde bedrijf gebruikt een vloeibare organische waterstofdrager om het gas veilig te transporteren. De branchevertegenwoordigers zijn volgens het document geselecteerd door handelsvereniging Hydrogen Europe, met ook secretaris-generaal Jorgo Chatzimarkakis in het bestuur.

 

Andere bestuursleden

Andere bestuursleden zijn onder meer Tom Brooks, de uitvoerend directeur van de European Climate Foundation, ministers uit Duitsland, Portugal en de Tsjechische Republiek, regionale vertegenwoordigers van zogenaamde ‘waterstofvalleien’ in Frankrijk, Spanje en Nederland. Ook de CEO van de haven van Rotterdam is van de partij. De haven heeft als doelstelling voor de toekomst om ‘een waterstofgerichte entiteit te worden’.

 

De belangrijkste doelen

Volgens het zes pagina’s tellende Word-document van Recharge – dat voor het laatst is gewijzigd door de directeur van innovatie en geavanceerde productie van de EC Slawomir Tokarski – zal de raad van bestuur ‘de toon zetten en overeenstemming bereiken over de belangrijkste producten om vervolgens de eerste werkstromen te organiseren’.
‘De belangrijkste doelen moeten om te beginnen een pijplijn bevatten van grootschalige investeringsprojecten in het ecosysteem voor schone waterstof, inclusief IPCEI’s, dat staat voor Important Projects of Common European Interest (Belangrijke projecten van gemeenschappelijk Europees belang). Een tweede belangrijk doel is de routekaart voor de belangrijkste knelpunten voor de opschaling van schone waterstof in de EU. Denk aan procedures, normen, technologieontwikkeling en regelgeving’, voegt het rapport hier aan toe.
Het document wijst er ook op dat ‘elke lidstaat en elk ministerie kan deelnemen aan alliantie-activiteiten, en deelname van verschillende ministeries per lidstaat wordt aangemoedigd’.

Het nieuwe orgaan wordt voorgezeten door een commissaris of vice-voorzitter van de Europese Commissie.

Bron: European Coatings
Lees ook: Brexit: Johnson en Barnier hebben posities ingenomen

Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!