EU geeft database vrij van giftige chemicaliën in producten – Het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) maakte op op 14 september bekend dat consumenten in de Europese Unie hebben nu toegang tot een database van giftige chemicaliën in veelgebruikte producten. De nieuwe database bevat informatie van ongeveer 6.000 bedrijven die verplicht zijn ECHA op de hoogte te stellen als ze producten op de markt brengen die “zeer zorgwekkende stoffen” (SVHC’s) bevatten, in concentraties van meer dan 0,1 gewichtsprocent.

De meest voorkomende stoffen in de database, zijn loodverbindingen die worden aangetroffen in producten zoals batterijen, auto-onderdelen en kristalwerk. ECHA heeft meer dan 4 miljoen meldingen ontvangen, maar het is onduidelijk hoeveel producten ermee in verband worden gebracht. In sommige gevallen hebben meerdere bedrijven meldingen gedaan voor hetzelfde product; in andere gevallen dienden bedrijven één melding in voor meerdere producten.

EU geeft database vrij van giftige chemicaliën in producten

Doel van de informatie

De informatie is bedoeld om consumenten te helpen bij het nemen van beslissingen over de producten die ze kopen en om afvalverwerkers te helpen bij het veilig hergebruiken en recyclen van artikelen. “Het zal helpen om producten die zeer zorgwekkende stoffen bevatten te volgen totdat ze het afvalstadium bereiken, ter ondersteuning van de doelstellingen van een circulaire economie”, zegt ECHA-directeur Bjorn Hansen in een verklaring.

Bron: C&EN
Lees ook: ECHA kondigt acht nieuwe zeer zorgwekkende stoffen aan

Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!