Nieuwe deal voor bestuivers besproken tijdens de EU Pollinator Week 2021 – De EU Pollinator Week – die wordt gehouden van 27 tot 30 september 2021 – is een evenement dat zich richt op het belang van bestuivers voor gezonde ecosystemen, welzijn en cultuur. Vanwege de aanhoudende COVID-19 pandemiebeperkingen, zal het in 2021 een online evenement zijn met als hoofdthema ‘Een nieuwe deal voor bestuivers’.

De EU Pollinator Week 2021 wordt georganiseerd door leden van het Europees Parlement onder voorzitterschap van Martin Hojsík en de BeeLife European Beekeeping Coordination. Alles in samenwerking met de Europese Commissie, het Sloveense voorzitterschap van de Raad van de EU, de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) en het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA). Tal van experts van overheden, niet-gouvernementele organisaties, wetenschappers, imkers, boeren, bedrijfsorganisaties en burgers nemen deel aan de verschillende panels en sessies.

Nieuwe deal voor bestuivers besproken tijdens de EU Pollinator Week 2021

De noodzaak voor behoud bestuivers

‘Dit jaar symboliseert een verschuiving van een beperkte focus op beheerde bestuivers naar erkenning van het belang van wilde bestuivers voor gezonde ecosystemen en ook voor voedselzekerheid’ vertelt voorzitter Martin Hojsík. ‘De huidige biodiversiteitscrisis toont de dringende noodzaak aan om hun bescherming te versnellen en om doelstellingen voor het behoud van bestuivers in ons beleid op te nemen. De EU Pollinator Week moet een brug slaan en alle belanghebbenden betrekken bij het bespreken van een nieuwe Europese deal voor bestuivers.’

 

Keynote speakers

De politieke toon van het evenement wordt gezet door keynote speakers zoals de uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de Europese Green Deal Frans Timmermans, voorzitter van het Europees Parlement David Maria Sassoli, Europees commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides en de president van de Slowaakse Republiek Zuzana Čaputová.

 

Sinds 2021

Vanaf 2012 werd de Europese Week van Bijen en Bestuivers – informeel ‘Bijenweek’ genoemd – jaarlijks gehouden in het Europees Parlement in Brussel. Het vestigde zich als een van de meest invloedrijke evenementen op het gebied van bestuivers in de EU en werd een centraal ontmoetingspunt voor verschillende belanghebbenden en besluitvormers. In 2021 werd het evenement omgedoopt tot EU Pollinator Week in een poging om een ​​meer inclusief samenwerkingskader tot stand te brengen dat zich richt op alle soorten Europese insectenbestuivers.

 

Iedereen is welkom

‘We nodigen iedereen uit om deel te nemen en samen te werken om er alles aan te doen om onze bestuivers en uiteindelijk onszelf en de planeet te beschermen’, zegt Noa Simón Delso, wetenschappelijk directeur bij BeeLife.

 

Deelname

Doe mee met de EU Pollinator Week 2021 en word onderdeel van een van de grootste forums voor de bescherming van bestuivers! Alle geïnteresseerde aanwezigen kunnen zich inschrijven voor de verschillende sessies van het evenement of de livestream volgen op de officiële website van de EU Pollinator Week: www.pollinatorweek.eu.

Bron: EurekAlert
Lees ook: EU geeft database vrij van giftige chemicaliën in producten

Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!